Brabant Cycling Lees al het laatste Brabantse wielernieuws op Brabant Cycling,
sport onderdeel van Ons Brabant Fietst
Interviews

Tijdrit Steensel hapklaar brokje voor Sjors Roosen

sjors roosen

‘Wel een winnaarsmentaliteit, maar geen winnaar.’ Mooie woorden van Sjors Roosen, de 22-jarige coureur van Cyclingteam Jo Piels, die er in de Omloop der Kempen in mei heel dichtbij was, maar dit seizoen nog wacht op die ene overwinning. Wellicht komt ie maandag in Steensel, waar de hardrijder met de tijdrit een hapklaar brokje voorgeschoteld krijgt.

‘Ik ben geen sprinter en dus moet ik het van de aanval hebben’, zegt Roosen. Eind mei in Veldhoven scheelde het een paar centimeter of de lange Goirlenaar had een 1.2 UCI-koers op zijn palmares bij mogen schrijven. Nu werd het een tweede plek achter winnaar Luke Davison, die de ontsnapte Roosen letterlijk op de meet klopte.’

Een net-niet overwinning, die wellicht het verschil had kunnen maken. ‘Je merkt toch dat daar altijd naar gekeken wordt als er wordt teruggeblikt op een seizoen. Je moet wat geluk hebben, zeker als aanvaller. Als ik daar win, weet ik dat ik het kan en ga ik met meer vertrouwen naar de volgende koersen. Dan heb je toch het idee dat de aanval loont en dat je meer grote koersen kunt winnen.’

Desalniettemin is Roosen, voor het derde jaar actief voor Cyclingteam Jo Piels, behoorlijk tevreden over zijn seizoen tot nu toe. ‘Het ging eigenlijk heel goed. Alleen de periode rond het NK was wat minder. In Olympia’s Tour reed ik een heel goede tijdrit (vierde red.) en in het voorjaar zat ik in de klassiekers goed van voren, maar winnen lukte steeds niet. Ik moet het eigenlijk altijd van de aanval hebben. Dat is wel eens lastig, omdat steeds meer wedstrijden in de sprint worden beslist.’

Sjors Roosen, getraind door Reuselnaar Frans Bruininx, heeft het naast het koersen vooral druk met een HBO-studie Verpleegkunde. Tot nu toe is het allemaal goed te combineren en begint hij binnenkort aan zijn tweede studiejaar. ‘Ik vind het toch wel belangrijk om iets achter de hand te hebben’, zegt Roosen. ‘Een profcarrière kan zo weer afgelopen zijn.’

De droom van prof worden leeft nog wel bij de Brabander, maar heel groot schat hij de kans nu ook weer niet. ‘Er zijn tegenwoordig maar erg weinig mogelijkheden om beroepsrenner te worden. Ik ben ook geen belofte meer en dan moet je echt uitmuntend zijn om de overstap te kunnen maken. Als ik de kans krijg zal ik ‘m zeker pakken, maar op dit moment kijk ik vooral naar mijn eigen prestaties en probeer ik zo goed mogelijk te presteren. Daarbij vind ik het spelletje wielrennen gewoon leuk.’

De tijdrit in Steensel ligt Roosen goed. De laatste twee edities eindigde hij als vierde en vorig jaar tweede. ‘Omdat het zo goed gaat, zou ik graag die tijdrit willen winnen. Er komt geen tactiek bij kijken, gewoon zo hard mogelijk fietsen. Zo’n korte afstand betekent goed inrijden en tijdens de wedstrijd zelf geen seconde laten liggen. Geen moment de druk van de trappers halen en de hele tijd goed in de tijdrithouding blijven. Het parcours ligt me wel. Zeker met die lange stukken. Dat heb ik het liefst.’

Reacties zijn uitgeschakeld.